La política sense valors sols és interés – Entrevista en El Punt Avui

Ací us deixe una entrevista que ens han fet a Tomàs Mestre i a mi mateix en El Punt Avui el 13/01/2015

“La política sense valors sols és interés”

Rafa Climent i Tomàs Mestre es presenten a les primàries de Compromís per a ser cap de llista per la circumscripció d’Alacant

Defenen l’aplicació de l’economia del bé comú

Alacant. L'alcalde dRafa Climent i Tomàs Mestre ens han citat al costat del monument de Toni Miró a Ovidi, a Alcoi, tota una declaració d’intencions. Són dues de les persones que es presentaran a les primàries de Compromís per ser el cap de llista per la circumscripció d’Alacant. El primer, Rafa Climent, és l’alcalde de Muro, on aplica des de fa anys les teories de “l’economia del bé comú”. Tomàs Mestre és el portaveu de Compromís a Alacant, a més de professor, actor, autor i director teatral. Els uneix una aposta per la política de proximitat, al servei de les persones, el seu bagatge i experiència, i la voluntat de contribuir a construir el futur del País Valencià en positiu.

Per què han triat el monument a Ovidi per a fer l’entrevista?

Ovidi representa perfectament els valors que volem dur a les Corts i que hem trobat a faltar durant massa anys: estima i passió per la llengua, la cultura i un convençut compromís social.

Què els ha motivat a presentar-se a les primàries?

Rafa Climent (RC): Crec, i estic convençut, que ha arribat l’hora d’un canvi en la forma de governar. Un canvi que prioritze les necessitats de les persones. Un govern que actue davant les desigualtats i que no tolere que al País Valencià tinguem un 30 per cent de pobresa. Vull ajudar a construir el futur amb un govern que defenga els interessos del país, que són els de les persones i que quan parle de senyes d’identitat, se les crega, les defenga i no les utilitze políticament i de forma errònia.

Tomàs Mestre (TM): En el meu cas per tres motius: primer aplicar la màxima que diu “la política la fas o te la fan”, i és hora que la fem i que no ens la facen, què ja hem vist com ens ha anat. Cal que fem política per a tots i no per a uns quants, la política ha de ser el recurs que tenim la gent per a canviar les coses. En segon lloc, perquè des de Compromís vull ajudar a construir el canvi que pose les persones en l’eix de l’acció política i en últim lloc perquè m’estime el País Valencià, me’l conec d’una punta a l’altra i si la gent em fa confiança jo els la pense tornar amb escreix des de les Corts.

Què volen canviar ?

RC: En primer lloc les formes. En política són fonamentals i els gestors han d’estar molt al costat de la gent del territori, apostant per la participació, anant més enllà de la democràcia representativa i apostant per la participativa. També la transparència és clau, cosa que el govern valencià no practica. I també cal fer de la justícia una realitat, justícia social i també justícia tributària, cal ser equilibrats i minimitzar els greuges comparatius entre els ciutadans del país.
TM: Cal canviar la política d’uns pocs per a uns pocs, apostar per la capacitat de diàleg, d’escoltar i d’arribar a acords. Cal que la política pose els diferents sectors socials en el seu eix, tenint-los en compte i actuar d’acord amb les necessitats de la població. La participació no pot ser anar a les urnes cada quatre anys, els gestors han se capaços de dissenyar i planificar amb perspectiva i també implicar la societat en la seua activitat. Canviar perquè la llengua i la cultura del nostre país deixen d’estar arraconades, maltractades i utilitzades políticament. Canviar lleis per a fer-les més humanes, també més útils i fer que incloguen valors. La política sense valors no és més que interés.

Quines són les seues primeres propostes?

RC: En la vida l’objectiu és la felicitat i aquesta s’aconsegueix, crec jo, buscant el màxim benestar possible de totes i cadascuna de les persones que viuen en un territori i, a més, tenint cura d’aquest. A partir d’aquesta premissa, cal fer un projecte de gestió integral. Aquest país necessita regenerar-se des de la planificació i en especial des de l’educació, la sanitat o tindre clar quina mena d’economia volem en el nostre país. Hem d’apostar per l’economia productiva, l’ocupació de qualitat i, molt important, incidir en la investigació, com una eina clau per a construir un país culte i ric.

TM: Hem de canviar-ho per a retornar la dignitat, a la sanitat, a l’educació, a la justícia social. L’ésser humà està programat per a ser feliç. Cal ser conscients que som les persones les que fem que les coses funcionen d’una manera o una altra. Són persones les que han utilitzat la política per a l’interés d’uns pocs i som persones les que utilitzarem la política en benefici del bé comú, tornant la dignitat a les persones. La dignitat de tindre uns mitjans de comunicació públics, de qualitat, veraços i en valencià. La dignitat d’invertir en la sanitat pública. La dignitat d’invertir en l’educació. La dignitat de treballar contra la pobresa i l’exclusió social. La dignitat de fer política per a tots i en positiu.

Quina seria la vostra primera acció com a diputats ?

RC: Tornar la dignitat a les persones que van morir en l’accident del metro de València. 43 persones, els familiars de les quals encara esperen un gest dels nostres governants. Per altra banda, intentar auditar el deute públic. Ara bé, sóc conscient que tenim un panorama complicat i que els nostres projectes no es podran fer tant ràpidament com voldríem, que caldrà temps. Una altra reivindicació cabdal serà un finançament just.

TM: Jo crec que una societat culta, una societat sana és aquella que vetla pels seus. En aquest sentit sempre m’ha preocupat la política sense ànima del Partit Popular. En la línia que parlàvem adés de prioritzar les persones amb més necessitats, han de sentir el govern del seu país al seu costat i desenvolupar la llei de la dependència em sembla una acció de justícia.

Podrien explicar que és l’economia del bé comú?

RC: Un model de gestió pública integral. Parla de valors, de persones, de la necessitat de modificar normatives i lleis, perquè aquestes repercutisquen en transparència, participació, justícia social, justícia tributària, solidaritat, sostenibilitat… en definitiva en els valors que al final han de fer possible la dignitat de les persones i que ens facen viure en un món millor cada dia. És un model vàlid, en construcció que ens permetrà aplicar allò de la política de baix cap a dalt i de dalt cap a baix.

I és senzill posar-lo en pràctica?

Jo crec que sí. Per exemple, no és lògic que els contractes amb l’administració pública tinguen criteris bàsicament econòmics. La llei de contractes ha d’incloure valors, com la sostenibilitat, la transparència o la responsabilitat social. Si això es té en compte a l’hora de decidir quina empresa guanya un contracte públic estarem traslladant valors positius a la societat. No pot ser que una empresa que contamina i paga misèries als seus treballadors, guanye contractes públics per davant d’altres que són responsables amb el medi, que paguen sous justos o que fomenten la conciliació familiar.

Derogarien la llei de senyes d’identitat?

Ipso facto. Això no és una llei, és un exemple d’utilització maniquea de la política per a buscar la confrontació. És una burda manipulació que no té res a veure amb la realitat del País Valencià. I no seria l’única.

Què aporten a la política valenciana?

RC: Seriositat i experiència en la gestió del meu poble. A més de claredat i veritat. El fet de dir sempre la veritat i no enganyar la gent, eixe és un valor del qual em sent molt orgullós. No dir a la gent allò que vol sentir, sinó allò que és. Tindre els interessos col·lectius per davant dels particulars sempre.

TM: La passió per la meu terra, per la gent que viu ací i per canviar les coses. La passió d’estar per a servir als altres i no per a servir-me’n. Saber escoltar, analitzar i capacitat de prendre decisions amb els col·lectius i les persones per davant i entenent que la política s’ha de fer en positiu.

Què és per a vostés Compromís?

RC: Compromís és una cooperativa, una manera de treballar que volem exportar al conjunt del País Valencià. Treballar en equip, amb cooperació, això no és senzill, però és real i dóna els seus fruits. Sí això ho sabem exportar al dia a dia, el país funcionarà.

TM: Compromís és l’espai de treball inevitable en la política valenciana. Una forma de fer les coses diferent, cooperativa i amb diàleg. La diversitat posada al servei de la política. La proposta en positiu davant la uniformitat que fins ara ens han proposat i que ja sabem quins fruits ha donat.

Senyor Climent, com defineix Tomàs Mestre?

Tomàs és passió pel seu país, per les persones i pel territori. És una persona molt implicada en la seua tasca diària, en la seua faena, en el món del teatre, diferents associacions. I això és important perquè forma part de l’experiència i de la implicació que ha de tindre una persona que vol formar part del canvi necessari en la forma de fer política d’aquest país.

I vosté senyor Mestre, com definiria el seu amic Rafa Climent?

TM: Jo crec que Rafa representa la maduresa en diferents sentits, entre ells la capacitat de gestió i l’honradesa. Rafa representa capacitat de gestió, experiència, flexibilitat, d’escoltar i també, autoritat quan cal. Representa perfectament el canvi cap al qual caminem.

Els comentaris estan tancats.